Architectuurfotograaf

Tips voor de architectuurfotograaf

Sinds 2015 werk ik in opdracht als architectuurfotograaf voor bouwbedrijf Van Wijnen Groep Midden.  De foto’s worden gebruikt voor hun website onder de hoofdstukken ‘referentie projecten’ en meestal worden 5 of 6 foto’s getoond.  Normaliter stuur ik rond de 50 tot 70 foto’s per project naar mijn contactpersoon bij Van Wijnen. De resterende foto’s worden gebruikt voor promotiedoeleinden en komen in de databasen en archieven terecht.  Geen foto’s maken van projecten is niet een optie. Het is ook een kwestie van het juiste moment uitkiezen en vaak komt dat uit op een paar dagen of hoog uit een week neer.

Na Aflevering

Vlak voor de aflevering is men nog bezig met de infrastructuur.  De wegen rondom de bouwput worden klaar gemaakt en vaak staan de bouwketens nog op het terrein.  Direct na de aflevering, wat vaak in gedeeltes gaat, komen er auto’s voor de deur te staan en helaas heel veel afvalbakken. Groene, blauwe en grijze kliko’s ook nog en een rij van drie voor elk huis!  In de artist’s impression van de nieuwbouw staan ze niet op de afbeeldingen, maar ze zijn op de realiteitsfoto’s bijna onvermijdelijk.  En dat nog een paar dagen na het in ontvangstnemen van de sleutels.  De ene huiseigenaar probeert ze achter een zelfgemaakte constructie weg te werken, de andere plaatst ze pontificaal voor de voordeur.  Niet erg fraai. Dat er daarvoor niet iets praktischer en meer esthetischer is voor gevonden snap ik niet, maar misschien komt dat nog.

Schuttingen

Een paar weken na de aflevering, gaan de eerste schuttingen op. Dan ben je als fotograaf gewoon té laat. Vaak is het niet anders en moet je de beste van maken. Gebouwen fotograferen op een regenachtig of zwaarbewolkte dag is ook geen optie.  Ik probeer altijd een heldere dag uit te kiezen met veel zon en een strak blauwe hemel, al zijn schapenwolken wel oké.

Foto’s maken tegen de zon in is moeilijk maar niet onmogelijk. Ik probeer niet direct tegen de zon in te fotograferen maar op een bepaalde hoek. Dan gaat de camera op de statief en maak ik meerdere opnames met verschillende belichtingen en de beelden worden verwerkt in HDR software (maar dat is een ander verhaal).  Je kunt altijd op een andere tijdstip terugkomen wanneer de zon beter op schijnt, maar dat is ook vaak een overweging. Heb ik de tijd, is het absoluut noodzakelijk, praktisch en last but not least, kan ik de kosten declareren?

Zoek het hogerop

Foto’s maken alleen vanaf straatniveau kan vaak niet anders. Maar als het even kan wil ik proberen om hogerop te komen. De lucht in. Vooral als de gebouwen nogal hoog zijn en ik niet ver genoeg weg kan staan.  Dan is het de kunst om rond te kijken en toegang proberen te verschaffen tot gebouwen in de buurt.  Vaak is het gewoon een kwestie van vragen.  Een hoogtemast, drone of tilt-shift lens kunnen ook uitkomst geven maar die nemen vrij veel tijd in beslag en zijn ook nogal duur in aanschaf.  Tot nu toe is het mij altijd gelukt om foto’s te maken vanaf straatniveau of vanaf een naastgelegen gebouw.

Alles moet recht!

Ik heb twee duidelijke maatstaven. Of (1) ik trek alle verticale lijnen in de software recht, of (2) mijn uitgangspunt is om de lijnen te laten taps toe lopen (lees scheef) omdat dat een dynamisch effect geeft.  In mijn foto’s zal je nooit een ‘net even scheef’ vertikaal zien.

De Van Wijnen Groep gebruikt mij niet alleen als architectuurfotograaf voor hun bouwprojecten, ik maak regelmatig portretfoto’s van hun personeel.