hit counter

Smoelenboek Fotograaf

smoelenboek fotograaf

Op zoek naar een ervaren smoelenboek fotograaf? Hieronder ziet u een aantal van mijn opdrachtgevers.

Tegenwoordig gaat bijna alle comunicatie via e-mail of telefoon. Dat houdt in dat het persoon aan de ander kant van de computer of telefoonverbinding niet wordt gezien.  Daarom is het voor heel veel bedrijven belangrijk dat hun medewerkers een gezicht krijgen. Voor hun eigen Intranet website en vooral voor op hun website. Het is allemaal een stuk makkelijker als je weet hoe het persoon met wie je een gesprek hebt, er uit ziet. Als smoelenboek fotograaf maak ik al jaren bedrijfsportretten voor grote en kleine bedrijven en mijn werkwijze is efficient en professioneel.

Voorbeelden van smoelenboek fotografie:

Voor de NTR heb ik ongeveer 400 medewerkers gefotografeerd.  Door een aantal fusies wist men niet meer, wie wie was. Een smoelenboek met mijn foto’s bracht uitkomst. Voor Dental Clinics Nederland en Top Ortho ben ik ingehuurd om de medewerkers van alle praktijken door heel Nederland te fotograferen.  Inmiddels ben ik bij ruim 80 praktijken op bezoek geweest en er komen steeds meer bij.  Voordeel van zo’n aanpak is dat alle medewerkers op dezelfde manier op de foto gaan.  Ook al heb je als bedrijf een bepaalde protocol opgemaakt voor hoe het geportretteerde op de foto moet, heeft iedere smoelenboek fotograaf een eigen manier van foto’s maken en dan heb je gauw een rommeltje.

Hier is een voorbeeld van mijn set-up, als Smoelenboek Fotograaf:

Smoelenboek fotograaf

Flits set-up voor smoelenboek fotografie

Ik gebruik vier of soms vijf Canon 600EX-RT radiografisch bestuurbare flitsers. Twee flitsers gebruik ik voor de achtergrond dat meestal wit is, maar blauw, zwart of andere kleuren zijn mogelijk. De voorste flitsers zorgen er voor dat het persoon, personen (of product) goed wordt belicht. In de meeste gevallen gebruik ik Elinchrom Rotalux sofboxes.  Daardoor is het licht difuus en niet zo hard. Als je meer wilt weten over mijn techniek als smoelenboek fotograaf, stuur een bericht.  Ik gebruik grote 2.7 meter brede achtergrondrollen of meer handzamere schermen voor een fotoshoot op kantoor of bij iemand thuis. Zie voorbeelden op mijn pagina voor social media fotoshoots.

Indicatie van de kosten voor bedrijven:

  • Minimum kosten voor minder dan 20 personen = €300 ex-BTW.
  • Kosten voor meer dan 20 personen = Min. €15 tot max. €25 ex-BTW per persoon.
  • Reiskosten zijn €0,25/km vanuit Weesp.  Buiten een straal van 150km vanaf Weesp komen er mogelijk extra kosten bij.
  • Voor grotere aantallen, kosten op aanvraag.

Je huurt mij in als smoelenboek fotograaf, maar wat kan je van mij verwachten?

  • Studio opbouw op locatie.
  • Hoge resolutie beelden en lage resolutie beelden (in de gewenste formaat voor de website) rechtenvrij.
  • Beelden worden tenzij anders afgesproken via WeTransfer gestuurd.
  • Beelden worden bewerkt en gecorrigeerd op kleur.
  • En natuurlijk mijn ervaring als smoelenboek fotograaf.

Wil je meer weten?  Stuur mij een bericht via de contactpagina

Architectuurfotograaf

Tips voor de architectuurfotograaf

Sinds 2015 werk ik in opdracht als architectuurfotograaf voor bouwbedrijf Van Wijnen Groep Midden.  De foto’s worden gebruikt voor hun website onder de hoofdstukken ‘referentie projecten’ en meestal worden 5 of 6 foto’s getoond.  Normaliter stuur ik rond de 50 tot 70 foto’s per project naar mijn contactpersoon bij Van Wijnen. De resterende foto’s worden gebruikt voor promotiedoeleinden en komen in de databasen en archieven terecht.  Geen foto’s maken van projecten is niet een optie. Het is ook een kwestie van het juiste moment uitkiezen en vaak komt dat uit op een paar dagen of hoog uit een week neer.

Na Aflevering

Vlak voor de aflevering is men nog bezig met de infrastructuur.  De wegen rondom de bouwput worden klaar gemaakt en vaak staan de bouwketens nog op het terrein.  Direct na de aflevering, wat vaak in gedeeltes gaat, komen er auto’s voor de deur te staan en helaas heel veel afvalbakken. Groene, blauwe en grijze kliko’s ook nog en een rij van drie voor elk huis!  In de artist’s impression van de nieuwbouw staan ze niet op de afbeeldingen, maar ze zijn op de realiteitsfoto’s bijna onvermijdelijk.  En dat nog een paar dagen na het in ontvangstnemen van de sleutels.  De ene huiseigenaar probeert ze achter een zelfgemaakte constructie weg te werken, de andere plaatst ze pontificaal voor de voordeur.  Niet erg fraai. Dat er daarvoor niet iets praktischer en meer esthetischer is voor gevonden snap ik niet, maar misschien komt dat nog.

Schuttingen

Een paar weken na de aflevering, gaan de eerste schuttingen op. Dan ben je als fotograaf gewoon té laat. Vaak is het niet anders en moet je de beste van maken. Gebouwen fotograferen op een regenachtig of zwaarbewolkte dag is ook geen optie.  Ik probeer altijd een heldere dag uit te kiezen met veel zon en een strak blauwe hemel, al zijn schapenwolken wel oké.

Foto’s maken tegen de zon in is moeilijk maar niet onmogelijk. Ik probeer niet direct tegen de zon in te fotograferen maar op een bepaalde hoek. Dan gaat de camera op de statief en maak ik meerdere opnames met verschillende belichtingen en de beelden worden verwerkt in HDR software (maar dat is een ander verhaal).  Je kunt altijd op een andere tijdstip terugkomen wanneer de zon beter op schijnt, maar dat is ook vaak een overweging. Heb ik de tijd, is het absoluut noodzakelijk, praktisch en last but not least, kan ik de kosten declareren?

Zoek het hogerop

Foto’s maken alleen vanaf straatniveau kan vaak niet anders. Maar als het even kan wil ik proberen om hogerop te komen. De lucht in. Vooral als de gebouwen nogal hoog zijn en ik niet ver genoeg weg kan staan.  Dan is het de kunst om rond te kijken en toegang proberen te verschaffen tot gebouwen in de buurt.  Vaak is het gewoon een kwestie van vragen.  Een hoogtemast, drone of tilt-shift lens kunnen ook uitkomst geven maar die nemen vrij veel tijd in beslag en zijn ook nogal duur in aanschaf.  Tot nu toe is het mij altijd gelukt om foto’s te maken vanaf straatniveau of vanaf een naastgelegen gebouw.

Alles moet recht!

Ik heb twee duidelijke maatstaven. Of (1) ik trek alle verticale lijnen in de software recht, of (2) mijn uitgangspunt is om de lijnen te laten taps toe lopen (lees scheef) omdat dat een dynamisch effect geeft.  In mijn foto’s zal je nooit een ‘net even scheef’ vertikaal zien.

De Van Wijnen Groep gebruikt mij niet alleen als architectuurfotograaf voor hun bouwprojecten, ik maak regelmatig portretfoto’s van hun personeel.

B2B Bedrijfsreportage JUMO, Weesp

B2B bedrijfsreportage

Deze B2B bedrijfsreportage is in de juli uitgave van de B2B magazine gepubliceerd.  Voor het hoofdartikel in de magazine gaat eerst een lid van de redactie team van Enter (aka Ruth van Kessel) naar het bedrijf en interviewt meestal de directeur. Ik krijg een korte samenvatting van het artikel met de gewenste aandachtspunten van de redacteur.

Dan ben ik aan de beurt!  Na een rondleiding door het bedrijf en korte gesprekken met de afdelingshoofden, weet ik wat ik wel en wat ik niet mag fotograferen. Welk bedrijf wil zijn geheimen in een B2B reportage prijsgeven?  Er zijn natuurlijk altijd producten in ontwikkeling en die wil je niet graag té vroeg op de voorpagina van een magazine prijsgeven.

En nu begint het echte werk voor mij. In principe is het mogelijk om van alle aspecten van een bedrijf en de productie processen treffende beelden te maken. Maar wie wil alleen machines zien?  Nee, dat klopt, niemand. Maar mensen in beeld brengen is niet alleen machtig mooi om te doen als bedrijfsfotograaf, het is wat een artikel boeiend maakt. Ik neem altijd de tijd en ga in gesprek met de medewerkers voordat ik maar één foto maak. Ik vraag ze bijvoorbeeld waar hun werk uit bestaat, hoe lang ze bij het bedrijf werken en ook nog of ze van hun werk genieten. Dit gaat trouwens nooit geforceerd. De meeste medewerkers willen graag iets over hun werk uitleggen en de rest gaat vanzelf. Ik laat ze hun werkzaamheden uitvoeren en maak de beelden die ik in mijn gedachten heb.

Een eigen stijl.

Op deze manier worden de foto’s persoonlijk en natuurlijk laat ik de medewerkers altijd een aantal foto’s op mijn camera bekijken. Lang leve digitaal! In de loop van de jaren heb ik een eigen stijl ontwikkelt en ik hoop dat de kijker dat in mijn werk ziet.

Via de B2B reportages kom ik bij heel veel bedrijven over de vloer. Niet zelden word ik gevraagd om terug te komen om het geheel bedrijf te fotograferen. In het geval van JUMO ben ik door de directie benaderd om een volledige B2B bedrijfsreportage uit te voeren. Inclusief foto’s van alle medewerkers op hun specifieke werkplek.  Binnenkort, meer foto’s te zien op mijn site!

Social Media Fotoshoot Blog

Informatie over een social media fotoshoot

Tijdens een Social Media Fotoshoot maak ik wat formelere foto’s voor je C.V. en LinkedIn profiel en minder formele foto’s voor je Twitter en Facebook accounts.  Je hoeft niet naar Weesp te komen, ik kom bij je langs. Ik neem mijn draagbare studio apparatuur mee en bouw een studio op in jouw kantoor of woonkamer.  Kijk voor voorbeelden op deze pagina op mijn site en een foto van mijn studio hier.

Ik denk dat het evident is dat een vakantie foto of ‘zelfie’ tegenwoordig niet goed genoeg is om krachtig voor de dag te komen op LinkedIn waar je als leidinggevende een baan zoekt. Misschien kan Richard Branson een foto met blote bovenlijf en drankje in z’n hand zich zo’n foto permitteren. Hij hoeft immers op niemand indruk te maken. Voor de gewone man of vrouw is dat echt niet weggelegd. Dat zeggende is het vaak onvoorstelbaar hoe men op LinkedIn zichzelf presenteert. Ik denk dat bedrijven een voorselectie maken op skills en ervaring en vaak afhaken op té lollige of triest er uitziende profielfoto’s. Zou dat zo zijn? Kijk zelf naar ‘het persoon’ in je eigen profielfoto en geef een eerlijk antwoord.  Is het goed genoeg?

social media fotoshoot

Nobody in particular

Een Social Media Fotoshoot (die heette voorheen gewoon ‘fotoshoot’, maar tijden veranderen) door mij uitgevoerd kost tussen de €250 en €400 ex-BTW en ex-reiskosten. Voor dat geld maak ik een ruim aantal portretten waaruit je kunt kiezen en waarmee je ook kunt wisselen. Indien gewenst, maak ik foto’s met en zonder colbert/stropdas voor de mannelijke klanten en foto’s in verschillende outfits voor de vrouwelijke klanten. Voor de meer uitgebreide (lees €400 versie) social media fotoshoot maken we de ‘binnen foto’s’ zoals hierboven beschreven en gaan we ook naar een buitenlocatie naar wens, b.v. een industriële of zakelijke achtergrond. Als je interesse hebt, stuur een mail naar info@brianelings.nl of bel mij op 06-53934184